Het Basischakra

Schrijfster: Usha Uppal


De zeven chakra’s spelen een grote rol binnen kundalini yoga, en dat is ook de reden waarom we er  een reeks van zeven artikelen aan wijden. We beginnen met het basischakra, waarna we omhoog langs de overige zeven chakra’s werken: het navelchakra, het zonnevlecht chakra, hartchakra, keelchakra, derde oog en tenslotte het kruinchakra.

Het beoefenen van kundalini yoga is een mooie manier om bekend te raken met de chakra’s, en om te ervaren wat ze voor ons doen. De kriya’s zorgen ervoor dat de chakra’s optimaal doorstromen, waardoor de kundalini kan opstijgen en waardoor we een hogere kwaliteit van leven ervaren.

In dit artikel behandelen we de chakra’s in het algemeen, waarna we kijken naar de thema’s die een rol in het basischakra kunnen spelen. Daarna kijken we welke blokkades de doorstroming van de energie in het basischakra kunnen belemmeren, en we reiken methodes en middelen aan waarmee je de blokkades in het basischakra kunt helen. Tenslotte bieden we een eenvoudige yogahouding en een kundalini yoga kriya aan die aardend werken en waardoor je je verankerd kunt voelen in je basischakra.

Wat zijn chakra’s

Chakra betekent ‘wiel’ in Sanskriet; de chakra’s kun je zien als energiecentra waarbinnen jouw energie stroomt. Als je al een tijdje kundalini yoga beoefent dan ben je reeds bekend met de chakra’s. De chakra’s hebben specifieke functies, en corresponderen met specifieke klieren.

Je kunt enorm groeien door meer in contact te komen met je chakra’s. Als er een blokkade zit in een van de chakra’s, dan kan de energie daar niet goed doorstromen. In deze reeks artikelen raden we methoden aan die inwerken op de chakra’s, waardoor eventuele blokkades opgeheven kunnen worden.

Hoe meer een chakra kan doorstromen, hoe beter de functies van het chakra tot uiting komen, en hoe meer de kundalini energie kan opstijgen. Door kundalini yoga te beoefenen gaan de chakra’s beter doorstromen: je zult dit zonder twijfel gemerkt hebben als je al ervaren bent in kundalini yoga. Het mooie van kundalini yoga is dat je de chakra’s leert kennen, ermee leert werken en ze voor je kunt laten werken.

De chakra's vormen een systeem; meestal is er sprake van meer en minder ontwikkelde chakra's. De meer stromende chakra's ondersteunen dan de minder stromende chakra's. Door je meer bewust te worden van de chakra's, kun je ervoor zorgen dat de minder ontwikkelde chakra's beter gaan stromen.

Als je gaat werken aan de chakra's, dan kun je dat zien als een proces. Je gaat de stukken aan die bij elk chakra horen, en dit kan confronterend zijn. Kundalini yoga beoefenaars weten dat er allerlei emoties, gedachten en weerstand op kunnen spelen tijdens de kundalini yoga. We hebben vaak een hele goede reden om ons vast te houden aan bepaalde overtuigingen, gedachten en gevoelens. Het loslaten kan beangstigend zijn, en kwetsbaar aanvoelen. Het kan fijn zijn om ondersteuning te zoeken, zoals een leraar of coach die bekend is de groei binnen de chakra's.

Binnen elk chakra zijn er meer en minder ontwikkelde delen; dieper liggende delen van onszelf, opgeslagen herinneringen en emoties, liggen vaak aan de achterkant van een chakra en kunnen zich schuilhouden. Door aandacht te schenken aan alle chakra's, ook de meer ontwikkelde, kunnen we ook die kwetsbare plekken helen en zorgen dat ons energiesysteem als een mooi geheel functioneert.

Hier kun je meer over de chakra’s in het algemeen lezen.

Thema’s in het basischakra

De Sanskriet naam van het basischakra, ook wel wortelchakra genoemd, is ‘Muladhara’. De kleur is helderrood. Dit chakra bevindt zich bij je stuitje, en via het wortelchakra ben je verbonden met de aarde. Dit chakra heeft de meest compacte energie van alle chakra’s: het element dat erbij hoort, is dan ook aarde.

Het basischakra heeft alles te maken met jouw gevoel van veiligheid. Voel je je veilig, Is jouw huis een veilige plek, en is het een thuis voor je? In je basischakra kun je aarden, voelen dat je er mag zijn en dat jij ook je plaats mag innemen net zoals ieder ander. Mag je succesvol zijn van jezelf, zijn je financiën op orde? Voel je je financieel veilig?

Je fysieke gezondheid, en ons fysieke lichaam zijn ook thema’s binnen het basischakra. Zorg je goed voor je fysieke welzijn? Slaap je genoeg, beweeg je genoeg, eet je gezond?

Soms is er sprake van trauma, waardoor de energie niet optimaal stroomt in het basischakra. Trauma heeft alles te maken met onveiligheid, en dat kan zich manifesteren in het basischakra. Hieronder kijken we naar eventuele blokkades in het basischakra, en hoe we deze kunnen helen.

De affirmatie die past bij het basischakra is: ‘Ik ben’. Deze affirmatie werkt krachtig in op je basischakra, en kan je helpen om je meer bewust te worden van je basischakra.

Het basischakra is het laagst gelegen chakra; dit betekent niet dat dit chakra de minst belangrijke is. Integendeel: het basischakra is het fundament voor de overige chakra's. Als we aan dit chakra werken en zorgen dat het optimaal stroomt, dan helpt dit de overige chakra's.

Blokkades in het basischakra

Als je last hebt van een blokkade in je basischakra, dan kan dat zich manifesteren als:

  • Een slechte gezondheid
  • Financiële problemen
  • Geen veilige woonplek
  • Niet genoeg succes in werk
  • Slecht voor jezelf zorgen / jezelf verwaarlozen
  • Je doelloos en zweverig voelen
  • Je voelt je niet thuis in je lichaam
  • Geen rust ervaren, te actief zijn
  • Je hebt last van paniekaanvallen
  • Je voelt angst
  • Je slaapt slecht en je piekert

Het helen van blokkades in het basischakra

Naarmate je meer aandacht schenkt aan je basischakra, zul je merken dat er veranderingen optreden. Hier volgen enkele manieren om de energie in je basischakra meer te laten stromen en om blokkades op te heffen, zodat jij je gezond, sterk, succesvol en geaard kunt voelen.

Detox

Via een detox kun je je lichaam zuiveren van toxische stoffen. Het is belangrijk om na de detox een gezonde eetstijl aan te houden die bij je past en die je ook echt vol kunt houden. Het kundalini yoga groene dieet is ideaal om je lichaam te reinigen en om ervoor te zorgen dat je meer energie hebt. Het dieet heeft een mooie op- en afbouw, en je kunt er gewoontes mee ontwikkelen die deel kunnen gaan uitmaken van je leefstijl. Op die manier profiteer je ook van de langetermijn effecten van dit dieet.

Na een aantal dagen detox kun je de effecten van het ontgiften gaan voelen: misschien krijg je hoofdpijn, of je voelt je moe en prikkelbaar. Misschien mis je bepaald voedsel waar je aan gewend was: dit kan ook emoties oproepen. Voedsel kan troostvoedsel zijn, in plaats van een bron van energie of goede zelfzorg. Je kunt tijdens deze dagen extra goed voor jezelf zorgen, door bijvoorbeeld de tijd te nemen voor een wandeling, een kundalini yoga sessie of mediatie. Als de gifstoffen je lichaam verlaten hebben, en je lichaam is gereinigd, dan zul je juist meer energie voelen.

Meditatie

Door te mediteren ervaar je dat je in je lichaam bent, in de realiteit hier op aarde: in het hier-en-nu. Je komt bij jezelf, met je hele bewustzijn. Mediteren kan ook heilzaam zijn als er sprake is van een trauma: je kunt stapje bij beetje gaan voelen dat het veilig is om er helemaal te zijn.

Bij de Kundalini Yoga Club bieden we elke week een gratis meditatie aan. Daar kun je altijd gebruik van maken. Je kunt ook een abonnement nemen op de online lessen: dan heb je toegang tot 250 meditaties en kriya’s van de Kundalini Yoga Club. Je kunt dan je eigen programma samenstellen, op basis van je eigen behoeftes. Er zitten ook mediaties en kriya’s bij die helend inwerken op je basischakra.

Pranayama

Door je bewust te worden van je ademhaling kom je in je lichaam: je voelt wie je bent, in je lichaam en je bewustzijn. In de kundalini yogalessen van de Kundalini Yoga Club wordt ruim aandacht besteed aan ademhaling: pranayama vormt namelijk een belangrijk onderdeel van kundalini yoga. Hoe dieper en rustiger je ademhaling is, hoe meer je verankerd raakt in je basischakra.


Mantra’s

Door het zingen van mantra’s wordt je geest kalmer, je ademt bewuster, en richt je aandacht. Je komt los van piekeren en creëert rust: te midden van de chaos ben jij geaard en in je centrum. En: je geniet van je klank, jouw unieke vibratie. Tijdens het zingen open je je hart, en dit kan op een prachtige manier doorwerken in je leven.

De Kundalini Yoga Club biedt regelmatig mantra cursussen aan. Hierin leer je welke mantra’s je voor verschillende doeleinden kunt inzetten, hoe de trillingen van de klanken van jouw stem in je doorwerken, en je ervaart hoe mantra’s houvast in je leven kunnen bieden.

Kundalini yoga

Door kundalini yoga in het algemeen te beoefenen wordt je je bewust van de chakra’s. De kriya’s werken in op specifieke chakra’s, en er zijn ook sequences die zich richten op specifieke chakra’s. Zo kun je de blokkades in je chakra’s langzaam maar zeker helen.

Het mooie is dat je door kundalini yoga te beoefenen gebruikmaakt van alle helende technieken en yogastijlen zoals mediteren, het zingen van mantra’s, het uitvoeren van asana’s (yogahoudingen), mudra’s (handgebaren), pranayama (ademhaling) en visualisaties.

Je kunt online lessen volgen bij Kundalini Yoga Club, waarbij je kunt kiezen uit de 250 lessen die bij jou en jouw behoeften passen.

Coaching

Guru Gian biedt een Transformatie Coachingsessie aan van negentig minuten. Jasper (Guru Gian) gaat met jou kijken wie je ten diepste bent, wat je tegenhoudt, en wat je werkelijk wilt. Daarna maakt hij met jou een actieplan met drie concrete stappen. Dit kan net het steuntje in je rug zijn dat je nodig hebt, om steviger te gaan staan en om jouw basischakra beter te laten doorstromen.

Yogahouding voor het basischakra: Tadasana (de berghouding)

De berghouding is een staande basishouding, waarmee je je ruggengraat recht maakt, en je je houding corrigeert. Door deze houding aan te nemen activeer je je hele lichaam, waardoor je je bewust wordt van je lichaam. De berghouding zorgt ervoor dat je gegrond bent. Het mooie is dat je deze houding overal kunt doen.

  • Plaats je voeten naast elkaar, waarbij de grote tenen elkaar raken. De hielen staan licht uit elkaar, zodat de voeten een rechthoek vormen. Spreid nu de tenen en til de bal van de voet een beetje op, en laat deze vervolgens weer landen. Daarna verdeel je je gewicht over je beide voeten, en voel hoe stevig je voeten nu op de grond staan. Je armen en je handen hangen ontspannen langs je lichaam.
  • Span je bovenbenen een klein beetje, zodat je knieschijven omhoog komen. Je knieën zijn licht gebogen, niet gestrekt.
  • Stel je nu voor dat er een as in het midden van je lichaam is: een verticale lijn. Deze lijn loopt vanuit de grond, door het midden van je lichaam heen, en loopt vanuit je kruin naar boven toe. Wiebel nu met je hele lichaam heen en weer: naar rechts en naar links, naar voren en naar achteren, zodat je voelt waar je midden zit.
  • Laat nu je staartbeen zakken richting de grond, en trek je navel een beetje naar binnen.
  • Breng je schouders naar je oren, en dan naar achteren en omlaag. Til je borstbeen een beetje op, richting het plafond. Maak ook ruimte tussen de sleutelbeenderen, door je voor te stellen dat dit gebied breed maakt.
  • De kruin van je hoofd is op een lijn boven je bekken, en je kin is parallel aan de grond.
  • Ontspan je ogen, en blijf ongeveer een minuut in deze houding.

Kundalini yoga kriya voor het basischakra

In deze video laat Guru Gian je zien hoe je je geaard en gegrond kunt voelen. Deze kriya is zeer geschikt voor het basischakra. Als je deze kriya regelmatig uitvoert, dan zul je merken dat je je steeds steviger in je basischakra verankerd voelt.

De Kundalini Yoga Club wenst jou alle goeds op jouw reis door de chakra’s, met als eerste begin het basischakra.

Sat nam


Over de schrijver
Reactie plaatsen