Introductie
Rugpijn is een veel voorkomende en vaak slopende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. De complexiteit van rugpijn gaat verder dan het fysieke domein en omvat ook emotionele en energetische factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan.
Jarenlang heb ik geworsteld met aanhoudende rugpijn die een eigen wil leek te hebben. Op mijn 15e kreeg ik de diagnose scoliose met soms diepe pijn in mijn bovenrug. Toen ik ouder werd ben ik daarnaast ook regelmatig pijn in mijn onderrug gaan voelen.
De nadruk van de Kundalini Yoga Club op emotionele genezing en energetisch evenwicht deed me beseffen dat emotionele bagage vaak een thuis vindt in ons lichaam en zich manifesteert als pijn.
Het leren begrijpen van de ingewikkelde werking van de wervelkolom was een openbaring voor mij. Ik realiseerde me dat mijn rugpijn niet alleen het gevolg was van overbelasting of een zittende levensstijl; het had een diepere oorsprong. De wervelkolom is een wonderbaarlijk ondersteuningssysteem voor ons hele lichaam, met de delicate uitlijning van wervels en tussenwervelschijven. Het drong tot me door dat een harmonieuze wervelkolom een harmonieus leven betekende.
De menselijke wervelkolom bestaat uit een reeks op elkaar gestapelde wervels die samen de wervelkolom vormen. Het is de wervelkolom die het kwetsbare ruggenmerg omringt en beschermt. De schijven fungeren als kussens tussen de wervels en zorgen voor flexibiliteit en schokdemping. Deze kussens moeten van tijd tot tijd worden uitgerekt en gebogen - dat is waar de flexibele rugtraining of andere yoga asana's van pas komen! De wervelkolom is verdeeld in regio's: cervicaal (nek), thoracaal (bovenrug), lumbaal (onderrug), heiligbeen en stuitje.
Veel voorkomende oorzaken van rugpijn
Rugpijn kan het gevolg zijn van verschillende factoren en het identificeren van de onderliggende oorzaak is essentieel voor een effectieve behandeling. Leren luisteren naar wat jouw lichaam je vertelt als je pijn voelt op een bepaalde plek, klinkt eenvoudig en tegelijkertijd blijkt het vaak heel erg lastig. Dit is een deel dat tijdens kundalini yoga zeker benadrukt wordt en waar je bewust, zonder oordeel eigenlijk met jezelf in gesprek gaat.
Enkele veel voorkomende oorzaken van rugpijn zijn spierverrekkingen en verrekkingen van banden door bijvoorbeeld verkeerd tillen, plotselinge bewegingen of een slechte houding. De tussenwervelschijven, artritis, osteoporose en wervelkanaalstenose kunnen ook bijdragen aan rugpijn.
a. Spierverrekkingen ontstaan vaak door verkeerd tillen, draaien of buigen waardoor de rugspieren uitgerekt of gescheurd worden. Activiteiten waarin vaak dezelfde beweging wordt herhaald en een slechte lichaamshouding kunnen ook bijdragen aan verrekkingen.Dit kan leiden tot milde tot ernstige pijn die kan uitstralen naar andere gebieden.
b. Bij gewrichtsband verstuikingen, rekken of scheuren de taaie, vezelachtige weefsels die de botten met elkaar verbinden. Plotselinge bewegingen, overbelasting of langdurige spanning op gewrichtsbanden kunnen plaatselijke pijn, zwelling en bewegingsbeperking veroorzaken.
c. Een hernia ontstaat wanneer het zachte binnenmateriaal van een tussenwervelschijf uitpuilt en op nabijgelegen zenuwen drukt. Dit leidt tot scherpe pijn, tintelingen of gevoelloosheid in de rug en benen. Dit wordt vaak veroorzaakt door slijtage, trauma of overmatige belasting van de wervelkolom.
Leefstijlkeuzes en rugpijn
a. Een slechte houding belast de wervelkolom en de ondersteunende structuren. Slungelig en voorovergebogen zitten, kan het evenwicht verstoren en bijdragen aan chronische rugpijn. Het kan helpen om een goede houding aan te houden en pauzes te nemen om te rekken en strekken. Kundalini yoga kan hierbij een extra steun in de rug geven, om je te herinneren even een pauze te nemen en een korte oefening uit te voeren.
b. Gebrek aan beweging verzwakt de rugspieren, waardoor de wervelkolom kwetsbaarder wordt voor blessures. Lichte oefeningen zoals wandelen, zwemmen of kundalini yoga versterken de kern en de rug, waardoor het risico op rugpijn afneemt.
c. Overgewicht belast de wervelkolom en tussenwervelschijven, waardoor aandoeningen zoals een hernia verergeren. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging helpen bij gewichtsbeheersing en verlichten rugpijn.
d. Roken vermindert de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar het weefsel in je rug, waardoor genezing wordt belemmerd en het risico op rugpijn en complicaties na letsel toeneemt.
Rugpijn als je wakker wordt
Vele ochtenden werd ik wakker met een zeurende pijn in mijn rug en vroeg ik me af waarom ik in mijn slaap niet herstelde. Als jij dat ook voelt, kun je erachter komen dat je slaaphouding net zo belangrijk is als het aantal uren dat je slaapt. Vergeet niet dat je ook rugpijn kunt krijgen van de matras die je gebruikt! Verschillende mensen kunnen verschillende voorkeuren hebben, maar over het algemeen worden de volgende soorten matrassen beschouwd als gunstig voor het ondersteunen van de wervelkolom en het verminderen van rugpijn:
Traagschuimmatrassen passen zich aan de vorm van je lichaam aan en bieden uitstekende ondersteuning en drukverlichting. Ze helpen de wervelkolom uit te lijnen door het lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen en de natuurlijke kromming van de wervelkolom te behouden.
Latex matrassen staan bekend om hun reactievermogen en ondersteuning. Ze bieden een uitgebalanceerde stevigheid, die de wervelkolom voldoende ondersteunt en tegelijkertijd een comfortabel slaapoppervlak biedt.
Hybride matrassen combineren de voordelen van traagschuim en latex. Ze bieden zowel contour-ondersteuning als veerkracht, waardoor ze geschikt zijn voor iedereen die de voorkeur geeft aan een iets traditioneler gevoel en toch voldoende ondersteuning biedt aan de rug.
Wat kan rugpijn helpen voorkomen en verminderen?
a. Aerobics met weinig impact: ervaar hoe regelmatig aerobe oefeningen met weinig impact, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, ook jouw lichaam flexibeler maken. Deze activiteiten helpen de rug- en kern spieren te versterken, verbeteren de algehele flexibiliteit en cardiovasculaire gezondheid.
b. Oefeningen om de romp te versterken: ervaar oefeningen die gericht zijn op het versterken van de kernspieren, waaronder de buik-, rug- en bekkenspieren. Planks, bruggen, bekkenkantelingen en kundalini yoga houdingen zoals de Cat-Cow stretch zijn zeer effectief om de stabiliteit van de romp te verbeteren en de ruggengraat te ondersteunen.
c. Flexibiliteit oefeningen: doe regelmatig rek en strekoefeningen om de flexibiliteit van je rug en onderlichaam te verbeteren.
De online flexibiliteitstraining, flexibele rug challenge, die ik volgde bij de Kundalini Yoga Club bood me een plek om te beginnen. Regelmatige rek en strekoefeningen hielpen de spanning in mijn spieren los te laten en herstelden het broodnodige bewegingsbereik in mijn ruggengraat. Het beste effect heb ik in de ochtend ervaren, elke dag begon ik met een serie oefeningen om bewust aandacht aan mijn rugproblemen te geven in de privacy van mijn huis.
Toen ik doorging met de sessies, merkte ik dat mijn rugpijn geleidelijk aan afnam en dat mijn houding verbeterde. De flexibiliteit oefeningen werden een bron van verlichting en verjonging, waardoor mijn rug soepeler en beweeglijker aanvoelde.
Kundalini Yoga
Yoga is de sleutel tot holistisch welzijn, het is een eeuwenoude beoefening die fysieke houdingen, ademwerk en meditatie combineert. Als yoga wordt ingezet als therapeutisch hulpmiddel bij de behandeling van rugpijn, verandert het de spelregels en zorgt het voor meer flexibiliteit, meer kracht en een groter lichaamsbewustzijn.
Het bewijs is duidelijk: yoga doet wonderen bij chronische lage rugpijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat je tijdens yoga opmerkelijk goed in staat bent om spierspanning te verlichten, jouw wervelkolom meer en meer op één lijn kunt brengen en dat de psychologische problemen die samenhangen met rugpijn, zoals angst en depressie, werkelijk verminderen. Het is een holistische benadering die zowel de fysieke als de emotionele aspecten van je rugpijn aanpakt.
Je hoeft deze reis niet alleen te maken. De Kundalini Yoga Club biedt een geweldige gemeenschap en cursussen met getrainde instructeurs en gelijkgestemde beoefenaars waar yoga een transformerende ervaring wordt. Omarm jouw flexibiliteit, versterk je kern en ontwaak een nieuw lichaamsbewustzijn dat voor altijd zal veranderen hoe je rugpijn waarneemt, voelt en ermee omgaat.
Laten we echter een andere krachtige bondgenoot in de strijd tegen rugpijn niet over het hoofd zien: massagetherapie! Massagetherapie bestaat uit de manuele manipulatie van zachte weefsels, waaronder spieren, pezen en gewrichtsbanden, om ontspanning te bevorderen en pijn te verlichten. De massage technieken kunnen variëren, waarbij sommige zich richten op zachte, kalmerende strelingen, terwijl andere een diepere druk uitoefenen om specifieke spanningsgebieden aan te pakken.
Onthoud dat de juiste begeleiding altijd essentieel is. Of het nu gaat om yoga of massagetherapie, vertrouw op gekwalificeerde instructeurs en therapeuten die jouw individuele behoeften en beperkingen begrijpen. Zoek overleg met zorgverleners om er zeker van te zijn dat je de beste aanpak kiest voor jouw unieke situatie. Vertrouw hierbij ook op je gevoel, het is belangrijk dat jij je veilig en begrepen voelt.
Of je nu last van een zeurende pijn in je onderrug hebt of een slopend, zwaar vermoeiend ongemak in je bovenrug, deze therapieën geven verlichting en genezing. Toch is het verstandig om deze therapieën te gebruiken als onderdeel van een allesomvattende aanpak van rugpijn. Omarm ze hand in hand met evidence-based behandelingen, onder de deskundige begeleiding van gekwalificeerde behandelaars die de fijne kneepjes van jouw unieke situatie begrijpen.
Voor wie op zoek is naar niet-farmacologische alternatieven of conventionele behandelingen wil aanvullen, zijn yoga en massagetherapie kostbare juweeltjes. Ze hebben de kracht om de gezondheid van je rug te voeden en je te verlossen uit de greep van ongemak, pijn en bijkomende vermoeidheid, ongeacht de locatie van jouw rugpijn.