Het beoefenen van je yoga practice gaat misschien niet altijd van een leien dakje. De ene keer heb je een heerlijk ontspannen sessie en de andere keer eindig je de les minder opgelucht dan je had gehoopt.
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe jij je yoga sessie ervaart. Om een goede practice te hebben kun je hier bewust op inspelen door een aantal voorbereidingen te doen en stil te staan bij een aantal zaken. Een belangrijk onderdeel is de keuze van het juiste materiaal.
Om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, kun je gebruik maken van verschillende yoga artikelen. Een yoga mat is uiteraard de eerste stap. Er zijn verschillende yogamatten met verschillende specificaties. Afhankelijk van welke yoga stijl je merendeels beoefent kun je een matchende yogamat aanschaffen.
De keuze van een yogamat
Welke yogastijl beoefen je?
Je kunt yoga grofweg verdelen in dynamische en statische stijlen. Bij dynamische stijlen ben je tijdens het uitvoeren van de oefeningen veel in beweging terwijl je bij statische stijlen veelal stil staat, zit of ligt tijdens oefeningen.
Bij dynamische yogastijlen kun je denken aan: Kundalini yoga, Vinyasa Yoga, Ashtanga Yoga, Power Yoga, Flow Yoga en Bikram Yoga. Voorbeelden van statische yogastijlen zijn Hatha Yoga, Yin Yoga, Yoga Nidra en Iyengar Yoga.
Bij een dynamische yogastijl kun je het beste kiezen voor een niet-sticky yogamat zodat je tijdens de dynamische oefeningen niet op je mat blijft plakken. Dynamische yogastijlen zijn vaak een stuk intensiever dan statische stijlen waardoor de kans groter is dat je kunt gaan transpireren. Ook hier kun je rekening mee houden bij het kiezen van de juiste mat. Een yogamat met een open celstructuur absorbeert al het vocht dat erop terecht komt, dit zorgt ervoor dat je niet kunt uitglijden op de mat.
Voor de statische yogastijlen kun je echter bijna alle matten kiezen. Omdat je veel oefeningen zittend of liggend op de grond uitvoert, is een dikke mat een aanrader.
Hoe vaak ga je yoga doen?
Afhankelijk van hoe vaak je van plan bent een yogamat te gebruiken, kun je bepalen voor welke type kwaliteit mat je kiest. Bij regelmatig gebruik is het aan te raden om voor een kwalitatievere mat te kiezen die van een duurzaam materiaal gemaakt is, zo ben je verzekerd van langdurig plezier. Zo gaat een hoge kwaliteit pvc nog lang mee terwijl TPE en natuurrubber sneller slijten.
Waar ga je yoga doen?
Het is goed om stil te staan bij waar je doorgaans van plan bent om yoga te gaan beoefenen. Is dat vanuit huis of ga je yogalessen op locatie volgen?
Er is nogal een verscheidenheid in zwaarte van de verschillende yogamatten. Als je vanuit huis yoga gaat doen, hoef je niet te letten op het gewicht van een mat. Zul je de yogamat veel moeten vervoeren, dan is het raadzaam om te kijken naar yogamatten die bij voorkeur niet meer dan 2 kilo wegen. Er zijn travel yogamatten die speciaal zijn ontworpen om makkelijk te kunnen vervoeren en dus licht in gewicht zijn.
Yoga tas
Als je de yogamat handig wilt vervoeren is het absoluut de moeite waard om te investeren in een yoga tas. Een yoga tas is zo ontworpen dat verschillende soorten matten er opgerold in passen. Daarnaast hebben sommige yoga tassen één of meerdere zijvakjes.
Yogamat dragers
Yogamat dragers zijn heel efficiënt en handig als je enkel je yogamat wilt vervoeren. Ze zorgen er bovendien voor dat je mat netjes opgerold blijft.
Yoga handdoek
Beoefen je een intensieve yogastijl? Een yoga handdoek kan dan heel fijn zijn omdat deze razendsnel vocht absorbeert als je transpireert. Met een yoga handdoek ben je overigens verzekerd van extra veel grip. Een yoga handdoek met extra grip is gemaakt van speciaal materiaal waardoor de grip toeneemt naarmate je handen natter worden. Siliconen nopjes op de onderkant zorgen ervoor dat de handdoek op zijn plaats blijft liggen.
Ook bij minder intensieve yogastijlen zoals yin yoga komt een handdoek goed van pas als ondersteuning bij verschillende oefeningen.
Als je (nog) geen eigen yogamat hebt dan is een handdoek een fijne oplossing om over een geleende mat van de sportschool of yoga studio te leggen.
Je creëert een tussenlaag waardoor de hygiëne of grip van je geleende yoga matje geen invloed meer heeft.
Welke yoga accessoires zijn er zoal?
Maak vooral gebruik van yoga accessoires die de intensiteit van je practice draaglijker maken.
Bolster
Een yoga bolster is een super handig hulpmiddel en deze zijn er in verschillende vormen. Een ronde bolster kun je bijvoorbeeld onder je knieën en onderrug gebruiken. Een rechthoekige bolster kun je ook onder meer verschillende lichaamsdelen gebruiken en geeft vanwege de vorm een lagere ondersteuning wat bij sommige yoga oefeningen beter kan werken.
Meditatiekussen
Een meditatiekussen gebruik je uiteraard bij het mediteren, maar ook bij yoga is dit een waardevolle accessoire. Je kunt een meditatiekussen namelijk inzetten als ondersteuner van je lichaam, net zoals een bolster. Je gebruikt een meditatiekussen ook fijn bij zittende yoga oefeningen.
Oogkussen
Een oogkussentje gebruik je fijn bij de savasana, de afsluitende oefening van iedere yoga les. Het oogkussen helpt om je volledig af te kunnen sluiten van eventuele prikkels en licht. Met een lavendel oogkussentje sluit je jezelf compleet af van de buitenwereld en geniet je van de heerlijke geursensatie van lavendel die voor extra ontspanning zorgt.
Yoga blok
Een yoga blok is een compact en handig hulpmiddel bij het uitvoeren van uitdagende yoga oefeningen. Je kunt erop steunen, erop liggen of erop zitten. Er zijn yoga blokken gemaakt van kurk en blokken van schuim. De yoga blokken van schuim voelen zachter tegen je lichaam aan.
Zoals je ziet zijn er veel verschillende yoga accessoires die een handig hulpmiddel zijn bij het uitvoeren van je yoga practice. Met behulp van deze tools haal je het beste uit je yoga sessie!
Als Kundalini Yoga Club Member krijg je 15% korting op het Lotus gamma bij Superyoga. De kortingscode die je hiervoor nodig hebt vind je in je in de mail van 13/10. Deze code is geldig tem 31/12/2022.